Her zaman bir kayıt stüdyosu kiralayabilirsiniz, ancak ekipmanınızı oraya geri götürmek pahalı ve uygun olmayabilir. Bunun için yeriniz varsa, evinizde veya dairenizde kendi stüdyonuzu oluşturabilirsiniz. Alanı temizledikten sonra yapmanız gereken ilk şey duvarlara akustik bir işlem uygulamaktır.
Mevcut çeşitli ses emici malzemeler arasında, akustik köpük ürünleri çok yönlülüğü, verimliliği ve kurulum kolaylığı nedeniyle şiddetle tavsiye edilir. Akustik sünger nasıl kurulacağına geçmeden önce, ne olduğuna ve kayıt alanınızın bundan nasıl yararlanacağına bir göz atalım.
Düzgün bir şekilde kurulduğunda, akustik sünger artık sesi ortadan kaldırarak bir odanın ses dengesini iyileştirir. Kalan ses, köpüğün ses emici özellikleriyle iptal edilir ve bu da o odadaki ses kalitesini artırır.
Bir odada ses üretildiğinde, zeminler ve duvarlar gibi yapılardan geçebilir. Bir yapıya akustik köpük yerleştirmek, o yapıdan kaçabilecek veya o yapıdan sekebilecek ses miktarını büyük ölçüde azaltır.
Malzemenin içinde dolaşmak yerine ses, akustik köpük tarafından emilecek ve arka plan gürültüsünü azaltacaktır. Bu, oda içinde iletilen konuşmayı, müziği veya diğer sesleri geliştirir.
Bir ses kayıt stüdyosunda veya ses parazitini en aza indirmenin çok önemli olduğu başka bir odada, ses yansımalarını azaltmak önemlidir. Aksi takdirde, yansımalar amaçlanan sesle birlikte kaydedilecek ve kaydın kalitesinden ödün veren bir yankı oluşturacaktır.
Akustik sünger takılması yansıyan sesi emer ve duyulacak tek şey doğrudan kaynaktan gelen sestir. Bir stüdyoda tam olarak istediğiniz şey bu- kristal netliğinde ses kalitesi. Bununla birlikte, akustik sünger uygulamasından en iyi şekilde yararlanmak, onu kurmaktan ibaret değildir; nasıl astığın da önemli.
Akustik süngerin etkili bir şekilde çalışması için stratejik olarak kurulması gerekir. Bir duvara, tavana veya zemine yanlış bir şekilde monte edilirse, o odadaki ses rezonansı yeterince azaltılmayacaktır.
İstenilen sonuçları elde etmek için akustik sünger asmanın çeşitli yolları vardır. Bunu kurmanın en iyi yolu, ses kalitesi, kapsayacağı yüzey türü ve diğer faktörlerle ilgili hedeflerinize bağlı olacaktır.
Örneğin, akustik sünger alçıpan veya başka bir düz yüzeye yerleştirmeyi planlıyorsanız, köpük panelleri yerinde tutmak için güçlü bir çift taraflı bant, itme pimleri veya sprey yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Sprey yapıştırıcı, akustik sünger panellerin montajı için özellikle yaygın bir yöntemdir çünkü kullanışlı, uygun maliyetli ve hızlıdır.
Sprey yapıştırıcı en iyi pürüzsüz yüzeylerde işe yarar; duvar kâğıdı gibi dokulu yüzeyler panelleri tutmaz. Çoğu kişi, yapıştırıcıyı karton veya ince işlenmiş ahşap gibi bir destek malzemesi üzerine püskürtür. Bu, levhayı monte etmenize ve yapıştırıcıyı doğrudan duvara uygulamamanıza (ve duvarlarınızı mahvetmenize) izin verir.
İstenilen yüzeyi tamamen kaplayana kadar daha fazla akustik panel ile tekrarlayın. Uzun ömürlü bir kurulum için oda sıcaklığını iki gün 70 derecede tutun.
Akustik sünger için en iyi sprey yapıştırıcılar:
Yapışkan kareler sprey kadar güçlüdür ve daha az karışıklık yaratır, ancak bu işlem sprey yapıştırıcı kullanmaktan daha fazla zaman alabilir.
İstenilen yüzeyi akustik panellerle kaplayana kadar işlemi tekrarlayın.
Daireniz, stüdyonuz veya diğer alanınız kiralıksa, yapıştırıcı veya itme pimi kullanmak iyi bir fikir olmayabilir, çünkü ya inatçı yapışkan lekeleri ya da iğne deliklerini geride bırakacaksınız.
Akustik sünger duvarlara zarar vermeden asmak için en iyi seçenek 3M Komut şeritleri. Ne kadar zamandır takıldıklarına bakılmaksızın, bu şeritler kolaylıkla sıyrılır ve geride neredeyse hiç kalıntı bırakmaz.
Duvarlara zarar vermekten kaçınmak için başka bir fikir, akustik panellerinizi yapışkanlı tek bir kalın karton veya kontrplak panele yapıştırmaktır. Panellerin bulunduğu tahta daha sonra eğilebilir veya duvarlara asılabilir. Bu çözümün mobil olma avantajı vardır, çünkü tahtaları hareket ettirebilir ve hatta hareket ederseniz yanınızda götürebilirsiniz.
Artık akustik süngerin nasıl asılacağını bildiğinize göre, yanıtlamanız gereken bir sonraki soru, en iyi sonuçlar için onu nereye asacağınızdır.
Akustik sünger için en iyi yer, onu kullanma nedeninize bağlıdır. Oluşturmak istediğiniz efektin türüne bağlı olarak duvara, zemine ve / veya tavana kurabilirsiniz.
Bazı insanlar sesi duvardan uzağa yansıtmak için doğrudan ses sistemlerinin arkasına kurarlar. Örneğin, bir ev sineması, cami veya konser salonu içinde, akustik panel bir difüzörün yanında hoparlörlerin arkasına monte edilebilir.
Difüzör sesi tek bir yöne yönlendirirken sünger ses yansımalarını emecektir. Hem absorpsiyon hem de difüzyonun doğru kombinasyonu ses dengesini korur ve ses kalitesini yükseltir.
Bazı insanlar, bir odadaki ses kalitesini artırmak için akustik sünger yerine bas tuzakları kullanmayı tercih eder. Bununla birlikte, bas tuzaklarla karşılaştırıldığında, akustik sünger daha esnektir ve daha az malzeme ile daha fazla yüzey alanı kaplar. Ayrıca, bas tuzaklarından farklı olarak süger, karşıt paralel duvarlar arasında dolaşan gevşek ses dalgalarını yakalar.
Tüm bunlar ve daha fazlası, kalan sesi uygun maliyetli bir şekilde ortadan kaldırmak söz konusu olduğunda akustik panelleri iyi bir seçenek haline getirir. Kalite, akustik panelden panele değişir, bu nedenle, şu anda piyasada bulunan en iyi ürünlerden bazıları.
0 olan bir NRC (gürültü azaltma katsayısı), bir malzemenin mükemmel şekilde yansıtıcı olduğu anlamına gelir. Yani ses emmez. Bunun yerine, ses ondan seker. NRC derecesi 0,95 olan bir ürün, malzemenin sesin%5'ini yansıttığı ve%95'ini emdiği anlamına gelir. Bu nedenle Kaliteli Akustik sünger ürünleri birinci sınıf seçimdir.