Çoğu zaman, mutfakta ve banyoda asma PVC tavan monte edilmiştir. Sonuçta, PVC nemden etkilenmez ve ıslak odalarda keyfi bir şekilde uzun süre niteliklerini kaybetmez. Ancak diğer odalarda, plastik panellerden yapılmış bir tavan kullanarak, çok çeşitli renk ve tonlardan dolayı, benzersiz bir tasarım oluşturabilirsiniz.
PVC panellerin tavana montajı çok kolaydır. Başlangıçta bir ev ustası bile plastik panellerden asma tavan yapabilir.
25 cm genişliğinde ve 8 mm kalınlığında plastik paneller düz ve pürüzsüz bir yüzey oluşturan "dil ve oluk" birleştirir. Tüm paneller ana tavana sabitlenmiş olan kasaya vidalarla sabitlenmiştir. Torbanın kendisi metal profilden veya tahta bir çubuktan yapılabilir.
Önceden ele alınması veya öngörülmesi gereken birkaç konu var.
Bu tür soruların hazır cevapları varsa, o zaman uygun renkteki PVC panelleri satın alabilir ve asma tavan montajına devam edebilirsiniz.
Asma tavan montajı herhangi bir onarım aşamasında gerçekleştirilebilir. Tavan önce yapılabilir veya daha önce tamir edilmiş bir odaya monte edilebilir.
Çıtayı monte etmeden önce, ana tavanın antiseptik (antifungal) katkı maddeleri içeren bir astarla işlenmesi önerilir. Bu, ana tavanı panellerin arkasında uzun süre tutacaktır. Plastik panellerin ıslak alanlarda (mutfak, banyo, tuvalet, balkon) sabitlenmesi için kasa metal profilden yapılması tavsiye edilir. Islak odalarda ahşap cant uygun değildir.
1. Asma tavan yatay olmalıdır. Bu nedenle yapılacak ilk şey, odadaki en düşük köşeyi belirlemektir. Bunu yapmak için, su seviyesini (veya lazer seviyesini) kullanmak daha iyidir. Daha sonra, seviyeyi kullanarak, çemberin uç profillerinin (çubuklarının) yerleştirileceği duvarların üzerinde odanın çevresi boyunca bir çizgi çizin.
2. Askı çubuklar (20x40 mm) veya metal profiller, odanın çevresindeki duvarlara işaretlere uygun olarak dübellerle (55 mm vidalar) sabitlenir. Aralarında olta gerilir, bu da çengelin diğer çubukları için seviye göstergesi görevi görür.
3. Kalan çubuklar (profiller), Plastik lambiri panellerin gelecekteki yerleşimine dik olarak monte edilir. Genellikle paneller aydınlatma yönü boyunca yönlendirilir. Ardından paneller arasındaki bağlantılar zar zor farkedilir hale gelir.
4. Bir askı çubukları, 0,3 m'lik bir basamakla tavana sabitlenir. Plastik lambiri panellerin zaman içerisinde sabitleme noktaları arasında sarkmasını önlemek için böyle küçük bir adım gereklidir. 1 - 1.5 metre adımlarla tavana sabitlenmiş askılara metal profiller asılıyor. Ahşap çubuklar, uzun dübellerle (vidalar, ankrajlar) 1 metrelik basamaklarla ahşap astar üzerine doğrudan ana tavana sabitlenir. Ancak, ana ve asma tavan arasında büyük bir mesafe olması durumunda daha kabul edilebilir bir çözüm olan metal askılara da asılabilirler.
Tüm kasayı aynı yatay düzleme yerleştirmek önemlidir.
Kasa yapıldıktan sonra, panellerin arkasına yerleştirilecek olan tüm elektrik şebekesinin monte edilmesi gerekir. Elektrik kabloları metal askılardan asılmış veya ahşap çubukların kesiklerinden (açıklıklarından) geçen özel plastik manşonlara döşenmiştir. Ayrıca, kablo tavana sabitlenmiş kablo kanallarına monte edilebilir.
1. Duvarlara plastik paneller yerleştirilmişse, özel bir plastik köşe kullanarak tavana sabitlenmeleri gerekir. Panelin duvarları sağlanmazsa, bir tavan kaidesi kullanmak gerekecektir (basit bir başlangıç profili kullanmak mümkündür). Plastik süpürgeyi sabitlemek için üzerine, bu süpürgenin yerine oturduğu özel şeritler uygulanabilir (tasarım sürümü).
Bu tür şeritlerin ve başlangıç profilinin tutturulması, 20 - 25 cm adımda düz başlı kısa kendiliğinden vidalanan vidalar yardımı ile yapılır.
Paneller ve duvarlar arasında, daha sonra hafif bir köpük kaide ile kapatılacak olan bir boşluk bırakılması da mümkündür.
2. Plastik paneller bir demir testeresiyle istenen uzunlukta kesilir ve 30 cm'lik bir adımda kendiliğinden vidalanan vidalarla sandık içine sabitlenir.
İlk panel plastik başlangıcı içine yerleştirilebilir (varsa, temel tahtası, köşe). Olmazsa, ilk panelde vidaları sabitlemek için delinmiş deliklerin kenarı boyunca ki bu da daha fazla kapalı olacaktır.
Sonraki paneller kenarlar boyunca başlangıç profiline (varsa) sarılır, önceden monte edilmiş olanlara birleştirilir ve kendiliğinden vidalanan vidalarla sabitlenir.
3. Dahili ışıklar sağlanmışsa, bir testere kullanarak onlar için delik açmak daha iyidir, ancak normal bir ince testere de kullanabilirsiniz. Cihazın altında bir delik bulunan panel her zamanki gibi monte edilir. Elektrikli cihazların sadece boşlukları dikkate alarak çıta elemanları arasında doğru şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Eğer tavan armatürleri mevcutsa, kılıfları sabitlemek için ilave elemanlar monte edilir. Bu tür lambalar kasadaki plastikten uzun vidalarla sabitlenir. Kablolama için panelde bir delik açılır.
Avize için, plastik bir paneldeki bir yuvada gösterilen ana tavana uzun bir kanca takılmıştır.
4. Son panel, kalan boşluğun tüm uzunluğu boyunca kesilir. Kurulan başlangıç profiline girerse, kurulumu en zor olacak. Öyle geniş kesilmesi önemlidir ki, ilk önce tüm uzunluğu boyunca profilin (bükülmenin plastisitesini göz önünde bulundurarak) almak ve daha sonra önceden monte edilmiş olan panel ile yerine oturtmak mümkün olacak ve kenarı boyunca gözle görülebilir bir boşluk olmamalıdır.
Başlangıç profili yoksa, panel önceden delinmiş deliklerden vidalarla kenar boyunca sabitlenir.
5. Özel bir şeride oturan (daha önce monte edilmiş) bir tavan kaidesi kullanılmışsa, yalnızca yerine oturması için kalır.
Boşluklar basit bir şekilde bırakılırsa, yapıştırıcıdaki yama bazalarıyla kapatılmaları gerekir. Ve tavan hazır